Историјат

Савез гуслара Републике Српске основан је ратне 1993. године, са сједиштем на Палама, а на захтјев удружења грађана која су била организована у четири гусларска друштва и секције.

Савез је организован са циљем да се афирмишу и од заборава сачувају основне тековине српске културе, а то су епска народна поезија и гусле као синоними српске историје.

Данас Савез гуслара има деветнаест гусларских друштава у којима тренутно дјелује око 200  гуслара од 7 до 77 година. Њих око стотину активно се такмичи и учествује на гусларским фестивалима, саборима и концертима.

Чланица смо Савеза српских гуслара (кровног савеза Србије, Републике Српске и Црне Горе) те важимо за најорганизованији савез. Имамо изузетно добре и запажене резлтате на заједничким фестивалима, како у појединачној тако и у екипној конкуренцији.

Савез гуслара РС, од свога оснивања до данас је организовао: двадесет два фестивала гуслара РС, двадесет један Сабор гуслара „Романијо, горо од јунака“ и осамнаест Сабора гуслара Херцеговине, седам Савезних фестивала (Србије, Републике Српске и Црне Горе), најмање двадесет хуманитарних концерата), три Академије гусала (двије на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву и једну на Академији наука и умјетности РС), Поставку изложбе „Гусле у традиционалној култури Срба“, Свечану академију поводом двијестоте годишњице од рођења Петра Другог Петровића Његоша, те још мноштво других манифестација.

 

Савез има свој печат, заставу и амблем – знак са ликом Филипа Вишњића.